Tuesday, September 27, 2022
HomeFashion NewsDe kostuums in 'Everything Everywhere All at Once' brengen een eerbetoon aan...

De kostuums in ‘Everything Everywhere All at Once’ brengen een eerbetoon aan Michelle Yeoh

Waarschuwing: spoilers voor ‘Alles overal tegelijk’ hieronder.

“Everything Everywhere All at Once” is veel: een gonzo-sci-fi-avontuur, een familiedrama van meerdere generaties, zelfs een duistere komediethriller.

“We zouden er een miljoen dingen over kunnen zeggen, maar het meest simpele en eerlijke is dat het gaat over een moeder die leert aandacht te schenken aan haar familie in de chaos”, schrijft Daniel Kwan, die de A24-film mede schreef en regisseerde. met Daniel Scheinert, die het allemaal opsplitst in de productienotities. (Het duo is gezamenlijk bekend als “Daniels.”)

De film wordt verankerd door Michelle Yeoh die behendig haar bereik laat zien (en veel gelach uitlokt met haar uitgestreken humor) als Evelyn. De Chinees-Amerikaanse immigrant, eigenaar van een klein bedrijf en hoofd van het huishouden zwoegt door haar belastingen terwijl ze hoofden stoot met IRS-drone Deirdre (Jamie Lee Curtis). Na een schokkende onthulling doorkruist Evelyn een reeks multiversums – oftewel alternatieve realiteiten die ze had kunnen leven als ze haar familie niet in Hong Kong had achtergelaten om met de lieve Waymond (Ke Huy Quan) te trouwen en een SoCal-wasserette te runnen – om de wereld. Terwijl Evelyn zich realiseert dat WTF gaande is, beleeft het publiek de bombastische reis naast haar, geholpen door slimme visuele aanwijzingen, zoals de brede, expressieve en bijna geanimeerde kostuums van Shirley Kurata.

De ongelooflijk coole kostuumontwerper en garderobestyliste uit Los Angeles (die heeft gewerkt met artiesten als Billie Eilish, Sky Ferreira en merken als Kenzo en Rodarte) kende producer Jonathan Wang al van commercieel werk. Hij stelde haar voor aan Daniels en de drie kregen meteen een band.

“Als Aziatisch-Amerikaan wil ik werken aan films met meer representatie, vooral Aziatische representatie”, zegt Kurata. “Een Hollywood-film met een Aziatische cast en hoofdrolspelers – ik dacht: ‘Oh mijn god. Meld me daar aan!’ Maar ik werk ook graag aan projecten die gewoon heel creatief en heel buiten de deur zijn.”

Kurata – werkte als kostuumontwerper aan HBO Max’s “Generation” en deed onlangs de garderobe voor de door Humberto Leon geregisseerde muziekvideo “Growing Up” van The Linda Lindas – vond het project “perfect bij elkaar passen” en sprong gelukkig aan boord .

Joy (Stephanie Hsu), Evelyn (Michelle Yeoh) en Waymond (Ke Huy Quan).

In Evelyns belangrijkste realiteit (of het IRS-universum), is ze de “meest mislukte versie” van zichzelf (hard), berustend in het push-and-pull van het runnen van een dienstverlenend bedrijf terwijl ze een moeder was van een ontevreden tweede generatie millennial Joy (Stephanie Hsu, “Awkwafina is Nora from Queens”, “The Marvelous Mrs. Maisel”), een dochter/verzorger van haar zieke vader (James Hong) en een vrouw van Waymond, die zij als zachtmoedig beschouwt (maar hij doodt eigenlijk met vriendelijkheid, om zo te zeggen.) Kortom, Evelyn heeft niet veel tijd of geld om aan haar outfits te besteden.

“Als kostuumontwerper denk ik aan: ‘Waar zou ze winkelen en waar zou ze haar kleding halen?’ Nou, ze zou naar Chinatown gaan’, zegt Kurata, die inderdaad Evelyns gebloemde knoopjes, cropped broek en doorgestikt vest met rits kocht in Chinatown in Los Angeles. De Chinees-Amerikaanse Kwan deelde herinneringen aan zijn moeder, terwijl Kurata opkeek naar haar eigen ouders die een SoCal-wasserette hadden. (“Nou, mijn moeder draagt ​​altijd die vesten.”)

Deirdre (Jamie Lee Curtis) en Evelyn komen tot een overeenkomst.

Deirdre (Jamie Lee Curtis) en Evelyn komen tot een overeenkomst.

De multiversum-confrontatie valt samen met IRS Universe Evelyns eigen emotionele confrontatie – met zichzelf en haar relaties met haar man, vader en dochter – tijdens een Chinees Nieuwjaarsfeest in de wasserette. Ze begroet gasten (uitgenodigd en niet) in een feestelijk rood vest met kraag met goud omzoomde knopen en bloemenpatronen op de mouwen (hierboven). Onverwacht staat het woord “punk” op de zijzakken en op de achterkant. En nee, het breiwerk is niet een of andere obscure streetwear-collab, maar eerder een ander Chinatown-juweeltje, ook specifiek voor de Aziatisch-Amerikaanse moedercultuur van immigranten. (Het toevallige karakter van de vondst voelt geschikt voor een film die het lot onderzoekt – of in twijfel trekt.)

“Toen ik deze trui zag, dacht ik: ‘Oh mijn god, dit is perfect’, zegt Kurata. “Het is grappig omdat er bij veel producten uit Azië soms een woord op staat en zoiets van ‘Waarom is het daar?'”

De onbedoelde subversieve boodschap van de huiselijke trui versterkte ook wat Kurata wilde overbrengen over Evelyn en haar grotendeels niet-erkende strijd en prestaties. “Haar karakter is punkrock”, zegt ze. “In eerste instantie denk je dat niet, maar allochtone ouders die naar dit land zijn gekomen – en Engels is niet hun moedertaal – en dit bedrijf zijn begonnen. Dat is punkrock. Als iemand me zou vragen om naar een land te gaan waar ik niet de taal niet spreken en een bedrijf beginnen, dat is eng.”

Daniels begon in 2016 aan de film te werken, om de toenemende golf van Aziatisch-Amerikaanse vertegenwoordiging in Hollywood op te vangen tijdens de ‘Aziatische augustus’ van 2018, die werd afgetrapt door ‘Crazy Rich Asians’. Het duo bedacht de film oorspronkelijk met Jackie Chan als de hoofdrolspeler, met Yeoh in wezen als de Waymond. Maar terwijl ze doorgingen met schrijven (en aangezien het casten van de eerste onhaalbaar bleek), realiseerde Daniels zich dat het verhaal krachtiger werd met Yeoh’s matriarch als hoofdrolspeler – wat ook een ander soort rol (en daarmee kostuums) bleek voor de oogverblindende internationale filmster.

“Ik was echt bang omdat Michelle, afkomstig uit ‘Crazy Rich Asians’… Wat als ze al deze dure merkkleding gaat verwachten, en ik deze echt goedkope kleding uit Chinatown krijg? Zal ze boos worden?” zegt Kurata lachend. “Maar het was de gemakkelijkste pasvorm, en ik was zo dankbaar dat ze openstond voor niet de meest glamoureuze outfit. Maar [Evelyn] heeft haar even later.”

Evelyn in het Movie Star Universe, met een heel Michelle Yeoh-moment.

Evelyn in het Movie Star Universe, met een heel Michelle Yeoh-moment.

Smash-cut naar het Movie Star Universe, waarin Evelyn Waymond afwees om een ​​Hong Kong-vechtkunstenaar te worden. Klinkt bekend, toch? (Ook omdat montages van Evelyns glamoureuze alt-life beelden uit het verleden van de rode loper van Yeoh bevatten, inclusief haar zwarte Armani Privé-moment tijdens de première van “Crazy Rich Asians”.)

Scroll om door te gaan

Kijkend naar de humeurige, verleidelijke en romantische esthetiek van de Hong Kong-auteur Wong Kar-wai, reikte Kurata uit naar Elie Saab — een favoriet van Yeoh’s — voor een paar opties. De hoofdrol viel onmiddellijk in de richting van een grootse sprankelende champagnejurk (hierboven), met bloemenapplicaties bovenop een golvende tule rok die nauwelijks op de achterbank van Evelyns stretchlimousine past.

“Het sluit aan bij Michelle Yeoh als actrice”, zegt Kurata over de meta-tribute. “Omdat Evelyn glamoureuze rode loperjurken draagt ​​en een succesvolle filmster is.” (De kostuumontwerper verwees ook naar Yeoh’s catalogus van vechtsportfilms voor Evelyn’s Kung Fu Universe-kostuums.)

Als Waymond grijpt Quan eindelijk de filmster-schijnwerpers aan die hij lang verdiende: na mede-starring in twee van de grootste films van de jaren ’80, worstelde Quan om rollen te boeken in een niet-inclusief Hollywood en vond uiteindelijk succes achter de camera , dus de multiversumtransformatie van zijn personage in onstuimige ‘CEO Waymond’, zoals Kurata vrolijk zegt, voelde bijzonder aangrijpend. Bij haar première ziet Evelyn Waymond boven op de theatertrap smeulend in een op maat gemaakt zwart pak, à la Hong Kong-cinemaicoon Tony Leung uit Wongs ‘In the Mood for Love’. Kurata vond het ideale pak (hieronder) in Koreatown in LA.

Maak kennis met CEO Waymond.

Maak kennis met CEO Waymond.

Waymond maakt zijn ingehouden supersterdebuut eerder, in het IRS-universum, met zijn nu legendarische heuptasje voor vader – ook pronkend met Quan’s bewezen expertise als vechtchoreograaf voor vechtsporten.

“We hebben het anders geprobeerd [packs] en maar we hadden het gevoel dat het leer – of pleather – er goed uitzag”, zegt Kurata, die denkt dat ze de tas in veelvouden van Amazon heeft gekocht.

Waymond hanteert moeiteloos de functioneel oversized heuptas met meerdere ritsen (je weet wel, om essentiële spullen op te bergen, zoals een vers-springende chapstick) heuptas als een dodelijk wapen. Maar net als zijn vrouw komen Waymonds bescheiden gestreepte polo en slouchy kaki cargo’s uit Chinatown. (“Het was een gemakkelijke voor mij omdat ik gewoon ‘Aziatische vader’ was.'”)

Deirdre en Evelyn maken verbinding en verbreken de verbinding in het Hot Dog Fingers Universum (en dragen op gepaste wijze geen schoenen in huis).

Deirdre en Evelyn maken verbinding en verbreken de verbinding in het Hot Dog Fingers Universum (en dragen op gepaste wijze geen schoenen in huis).

Natuurlijk is er ook het veelbesproken, zeer wijdverbreide Hot Dog Fingers Universum, waar een evolutionaire gril ervoor zorgde dat mensen slappe, nutteloze worst-aanhangsels op hun handen ontwikkelden. In deze eentonige omgeving kleden Evelyn en Deirdre, als partners, zich op dezelfde manier in neutraal getinte blouses met poesjestrik die gelaagd zijn onder vesten (hierboven), in hetzelfde breisel als de citroengele IRS Universe-blouse van laatstgenoemde.

“Ik dacht dat ze in de kleuren van een hotdog moesten zijn, net als beige en zachtroze”, zegt Kurata. “Ik had het gevoel dat het universum dezelfde kleuren zou hebben, dus dat hebben we met opzet gedaan.” De vesten duiden echter op een multiversum “cross-over”: de blouses met pofmouwen brengen “zachtheid en romantiek”, die Deirdre en Evelyn met elkaar verbinden. “In het begin zijn ze elkaars tegenpolen en mogen ze elkaar niet. Naarmate de film vordert, beginnen ze elkaar te begrijpen – misschien begrijpt Deirdre Evelyn meer – dus in deze wereld lijken ze meer op elkaar dan ze denken zijn en zijn echte minnaars.”

Jobu Tupaki (Stephanie Hsu) in het gebouw.

Jobu Tupaki (Stephanie Hsu) in het gebouw.

Maar wanorde en vernietiging bedreigen de multiversa, dankzij de ‘agent van chaos’, Jobu Tupaki, ook gespeeld door Hsu – mogelijk als een metafoor voor de beladen moeder-dochterdynamiek en een botsing van generaties in immigrantenfamilies.

Jobu’s kakofonie van kostuums illustreert de ongecontroleerde wanorde terwijl hij Aziatische stereotypen op zijn kop zet, zoals een “K-popster” in een caleidoscopische pluche teddybeerhoodie met gele PVC-broek en “goth anime”-personage in een monochromatische zwarte leren minirok en sculpturale trui.

Ze maakt haar onheilspellende debuut in een tartan-ensemble, op maat gemaakt door de Nieuw-Zeelandse Chinese ontwerpster Claudia Li, die Kurata kent van styling. Griezelig vooruitziend tijdens het voorbereiden en fotograferen voorafgaand aan de pandemie, ontwierp Li een bijpassend geruit gezichtsmasker en schild om Jobu’s gezicht te verbergen. (Het maskeren in Oost- en Zuidoost-Azië is al lang een gewoonte en beleefdheid om mensen en de gemeenschap om hen heen te beschermen tegen verkoudheid en allergieën.) Vervolgens onthult ze zichzelf aan Evelyn in een rauwe reeks veranderingen: een Elvis-referentiële met goud bezaaide witte jumpsuit (bovenstaand); dan een nunchaku-werpende pro-worstelaar met dildo in een blauwe onesie, jas van nepbont en oorbellen met bliksemschicht; en, tot slot, de roze argyle-vest golfoutfit, ook een knipoog naar Aziatische stijlfiguren.

In het “buitenaardse” Bagel-universum waar Jobu het grootse plan uitlegt, regeert ze in een futuristisch geheel wit ensemble: een geplooide tule rok, ook door Claudia Li, en een op maat gemaakte top door Kurata, met scherpe schouders, parelmoer- verfraaid lijfje en een Elizabethaanse kraag. “Ik dacht dat parels mooi zouden zijn, en ik wilde gewoon iets schoons en koninklijks, maar op deze sci-fi manier”, zegt Kurata, die genoot van de creatieve vrijheid in het anarchistische scala aan kostuums, met als hoogtepunt de “Jumble Jobu ‘ ensemble, dat ze uit de vrije hand drapeerde.

Uiteindelijk, door alle chaos heen, is “Everything Everywhere” een film over samenkomen als een gezin, ondanks wat de wereld op je afvuurt.

“Er is een zeer hoopvolle en belangrijke boodschap [in the movie] van liefde, vriendelijkheid en empathie”, zegt Kurata.

‘Everything Everywhere All at Once’ gaat in première in NYC, LA en San Francisco op vrijdag 25 maart, breidt uit op vrijdag 1 april en opent landelijk op vrijdag 8 april.

Mis nooit meer het laatste nieuws uit de mode-industrie. Meld u aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van Fashionista.This post De kostuums in ‘Everything Everywhere All at Once’ brengen een eerbetoon aan Michelle Yeoh
was original published at “https://fashionista.com/2022/03/everything-everywhere-all-at-once-costumes-outfits”

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments